fbpx
0577-844083 info@modiko.nl

Het mooie weer dient zich weer aan en dat betekent dat het bij veel mensen begint te kriebelen. Zeker nu we verplicht thuis moeten blijven gaan veel mensen zelf aan de slag. Hoog tijd om bijvoorbeeld de kozijnen te schilderen? Wij helpen u in 7 stappen op weg.

Stap 1. Allereerst is het belangrijk dat u de juiste spullen heeft om te gaan schilderen. Voor een kozijn heeft u de volgende materialen nodig.

  • Ontvetter (zie stap 3 welke u het beste kunt gebruiken)
  • Schuurpapier
  • Ronde kwast
  • Tape (handig om de ramen af te plakken)

Stap 2. Voordat u begint met schilderen moet het kozijn voor behandeld worden. Dit is een belangrijke stap, want dit bepaald voor een groot deel hoe uw kozijn er uiteindelijk uit ziet! Zit er in het huidige schilderwerk barsten, scheurtjes of los gebladerde verf? Dan is het noodzakelijk om eerst de oude verflaag goed te verwijderen. Dit kan met een verfbrander, afbijtmiddel of een verfkrabber. Pas als alle losse verflagen verwijderd zijn kunt u gaan schuren.

Stap 3. Voordat u begint met schuren moeten eerst de kozijnen ontvet worden. Hier kunt u verschillende ontvetters voor gebruiken, ik adviseer u Ammonia, St. Marc of Universol. Allemaal te koop in de bouwmarkt bij u in de buurt.

Stap 4.  Om ervoor te zorgen dat je de verf alleen krijgt daar waar het bedoeld is, is het belangrijk om goed af te plakken. Dek de vloer goed af, hiervoor kan je een oud kleed of stucloop gebruiken.

Stap 5. Bij het schilderen van een kozijn werkt u van binnen naar buiten. Dat houdt in dat u eerst het binnen kozijn behandelt en vervolgens het buitenkozijn. Vergeet niet om ook de onder- en bovenkant mee te nemen. Bij kaal hout is het raadzaam om eerst te gronden. Grondverf kunt u in de kleur bestellen waarmee u ook het kozijn wilt gaan schilderen. Wanneer u de eerste laag grondverf aangebracht heeft moet dit ongeveer een dag drogen. Als de grondverf gedroogd is schuur je deze licht op en ontvet je het kozijn opnieuw. Vervolgens breng je opnieuw een laagje grondverf aan.

Stap 6. Wanneer de grondverf goed gedroogd is (dit is afhankelijk van de luchtvochtigheid en tempratuur) schuurt u uw kozijn nogmaals licht op. Daarna ontvet u deze zodat het houtwerk stofvrij is.

Stap 7. En nu kunt u écht gaan schilderen! Neem voordat u het blik opent de deksel af met een vochtig doekje zodat er geen stof in de verf komt. Zorg dat je de verf goed verdeeld, dit doe je door de kwast altijd even af te deppen aan de pot zodat er geen druppels ontstaan. Zorg ervoor dat u met de houtnerf mee verft, dit geeft het mooiste eindresultaat.

Wij wensen u veel succes en hopen dat uw schilderwerk er weer als nieuw uit ziet. Komt u er niet uit? Neem gerust contact op, wij staan graag voor uw klaar!